Yoga, Kundalini, Happy Yoga, Sverige, västkusten, Askim, Hovås, Yoga Västra Göteborg, Yoga Sydvästra Göteborg

Min "Yogaresa"

Min egen yogaresa började för snart 30 år sedan när jag för första gången provade Iyengaryoga. Jag föll för den underbara känslan av glädje, fokus, lugn och närvaro som infann sig efter klassen, men tyckte också mycket om att få känna kraften inom mig som jag inte visste att jag hade. Jag fortsatte med att gå på olika yogakurser från och till under några år, men jag har alltid varit intresserad av hela människans välbefinnande och har därför provat många olika traditioner där det holistiska perspektivet är en självklarhet. Jag utövade tex Thaichi och Qigong under flera år, och har utbildat mig till Gong- och soundhealer, Reikihealer, Hälso- och livsstilscoach, Friskvårdsterapeut, Rawfoodinspiratör, mm.

Under min första graviditet fortsatte jag mitt yogautövande och gick en gravidyogakurs som jag hade stor glädje av. När mitt andra barn var på väg ville jag prova något nytt och gick en gravidyogakurs i Kundaliniyoga. Det blev en underbar upplevelse även för själen och jag kände att bitar jag hittills saknat föll på plats. 

Efter mamma-barn-yogan när barnen var små, började jag utöva yoga så ofta jag kunde. Både Hatha-, Ashtanga- och Kundaliniyoga. Hösten 2005 påbörjade jag en ettårig utbildning till lärare i Satyanandayoga i Göteborg och fortsatte därefter min kundaliniyogaväg genom att gå yogalärarutbildningen i Kundaliniyoga Västs regi. Efter två år blev jag 2008 internationellt diplomerad kundaliniyoga- och meditationslärare.

 

Jag började undervisa i barnyoga och hathayoga 2006 och har sedan 2007 undervisat regelbundet i Kundaliniyoga. Bland annat hos Balansyoga i Billdal, Yogaroom i Kungsbacka, Kundaliniyoga Väst, Göteborgs Kundaliniyogacenter och Yogayama. Hos de två sistnämnda är jag fortfarande en av lärarna.

Jag har också fortsatt förkovra mig och är numera även lärare i Yinyoga, Medicinsk yoga, Yoga Nidra och gravidyoga.


Jag har mött och möter otroligt många erfarna och inspirerande yoga- och meditationslärare genom åren, däribland mina första lärare, Leela G Hansen, Joachim Ohlin, Wiveca Leuchovius och Henry Aldenfelder. Därutöver finns många fler som jag haft glädjen att inspireras av, tex Gurudass Singh, Gurudass Kaur, Satya Singh, Anja Luhrs, Matamandir Singh, Guru Dharam, mfl. Dessutom Swami Vagishananda, lärare i Vedanta. För att inte tala om visdomarna från de gamla vediska skrifterna och de nutida lärarna såsom Ram Dass, Eckhart Tolle, Chameli Ardagh, Gangaji och Rupert Spira med flera. Tack!

 

Under min yogautbildning kom jag också i kontakt med Gong- och soundhealing. Första tillfället jag hörde gongens vibrationer visste jag att det var något som skulle få ta plats i mitt liv. Så när första utbildningen någonsin hölls i Sverige hakade jag på. Jag har sedan mött, utbildat mig och inspirerats av flera fantastiska gong masters och sound healers för att hitta fram till min egen intuitiva spelstil. Efterhand har jag också vågat börja väva in min egen röst då och då. Så ett ödmjukt tack även till Don Conreaux, Mehtab Benton, Jens Zygar, Karin Gibson, Abby och Tom Soltron, Gong Academy, mfl, som jag givetvis fortsätter att inspireras av tillsammans med många andra.

 

Och inte minst ett ofantligt stort tack till alla deltagare och elever som jag mött och möter på yogamattan, på min sound-event och i livet överlag. Ni är mina största läromästare!


För mig har yogan framför allt inneburit en djupare kontakt med mig själv, och hjälpt mig att helt och fullt älska och acceptera mig själv. Yoga är att resa inåt och utforska det inre landskapet, och efter alla år av självdestruktivitet och ätstörningar sedan tidiga tonåren, spelet jag spelat under otroligt många år, kom yogan slutligen att bli den nyckel som helt och fullt öppnade upp mitt innersta mörka, och som också visade mig ljuset och min inneboende kraft och självkärlek.


Den har hjälpt mig att vara sann mot mig själv och inte vara någon eller något för någon annans skull. Min ökade självkännedom har stärkt mig och gett mig en inre trygghet. Jag känner mig mer medveten och närvarande i livet, har lättare att behålla lugn och fokus och se det större perspektivet, även om mina känslor kommer ur balans. Yogan har verkligen ökat min livskvalitet och livsglädje och försett mig med verktyg som jag tänker bära med mig hela livet! 

Efterhand ökade mitt intresse för hur kosten påverkar min hälsa helt naturligt. Det är ganska vanligt när man utövat yoga ett tag, och blivit mer lyhörd för kroppens signaler, att det blir tydligare att viss föda får oss att må bättre. Det började kännas viktigt av personliga hälsoskäl att äta en kost som gynnar min hälsa och mitt välbefinnande på alla plan, men det kändes även viktigt av etiska och moraliska skäl – för våra medmänniskors, djurens, naturens och vår planet Jordens skull.

Det har bland annat fått mig intresserad av Ayurveda, livets kunskap och en urgammal hälsovetenskap som väl beprövats genom tusentals år, TCM (traditionell kinesisk medicin) och Rawfood, en rörelse som menar att den mest optimala födan är den som fortfarande har sin livskraft kvar, som fortfarande har förmågan att grodda sig och växa om det sätts i vatten. Idag äter jag en växtbaserad föda och försöker lyssna in vad min kropp längtar efter att äta. Allt vi matar oss med (föda, vätska, tankar, upplevelser, kunskap, minnen, känslor, osv) bär på vibrationer och därför känns det viktigt att fylla på med det som bär på en så hög frekvens som möjligt och/eller bäst passar min kropp.

 

 

 

 

 

LÄS MER om ...

... Kundaliniyoga

 

LÄNKAR

Bhai Himat Singh


Gurudass Singh